Joep Niessen

Ik ben geboren in Roermond op 5 december 1992.

Na mijn middelbare schooltijd in Roermond heb ik boekhoudkunde gestudeerd. In 2014 heb ik hiervoor mijn diploma gehaald en ben ik Ruimtelijke Ordening en Planologie gaan studeren aan de NHTV in Breda. Ik ben woonachtig in Roermond en heb de ontwikkelingen in die stad de afgelopen jaren op de voet gevolgd. Tevens ben ik actief als redactielid bij de Stichting Ruimte: een stichting die zich inzet voor het behoud en de verbetering van monumentaal erfgoed in de gemeente Roermond. De afgelopen 10 jaar hield ik me, naast de Stichting Ruimte en de studie, veelal bezig met het maken van pentekeningen van monumentale panden, pleinen en straten van historisch Roermond. Sinds 2017 ben ik ook panden buiten Roermond aan het tekenen. Het gaat hierbij om panden in steden zoals Venlo, Breda en Maastricht.

Bij het maken van pentekeningen richt ik me vooral op historische, beeldbepalende gebouwen en blikvangers, waarbij mijn geboortestad de afgelopen jaren het leidend thema was. Daarbij wordt het gebouw of de blikvanger zo serieus en precies mogelijk nagemaakt, maar waar nodig wordt de tekening naar eigen inzicht verfraaid of aangekleed. De pentekeningen worden uitgevoerd in het zwart-wit. Ze worden in eerste instantie op papier gemaakt met potlood, om vervolgend met inkt overgetrokken te worden. De tekeningen zijn strak, gedetailleerd en bij maken let ik erop dat het plaatje zo goed mogelijk overeenkomt. Vrijwel alle tekeningen zijn te herkennen aan de uniformiteit. Bestrating, daken, beplanting, verlichting en terrassen worden op dezelfde manier gemaakt waardoor de tekeningen samen één geheel vormen. Nieuw hierbij zijn de kleuraspecten, waarbij op alle tekeningen onder andere de lokale vlag in kleur wordt uitgehangen. De binnensteden zijn in het overgrote deel van de gevallen het decor, maar ook buiten de binnenstad worden met enige regelmaat historische panden in de inkt gezet.

In de zomer van 2016 had ik mijn eerste expositie in de huisartsenpraktijk in Herkenbosch. Eind 2016 volgde een tweede expositie in Galerie het Achterhuis, waarbij mijn tekeningen werden vergeleken met de werken van Gerard Nizet. Sinds begin 2017 zijn mijn tekeningen te bezichtigen in de wandelgangen van verzorgingstehuis Camillus in Roermond en bij De Pastorie in Roermond.

Foto 1Roermond, 26 oktober 2016: Expositie het Achterhuis in beeld.

 

Artikel Dagblad de Limburger 19 oktober 2016: De stad vereeuwigen in inkt.